Hondenverzekering eigen risico

Net als bij je eigen zorgverzekering krijg je ook bij een hondenverzekering te maken met een eigen risico. Het eigen risico is misschien wel het meest ingewikkelde onderdeel bij het afsluiten van een nieuwe hondenverzekering.

Afhankelijk van de verzekeraar is er sprake van een eigen risico, een eigen bijdrage, of zelfs beide. Het maken van een verkeerde keuze kan zorgen voor onverwachte kosten op het moment dat je hond zorg nodig heeft.

Daar zit je vast niet op te wachten.

Daarom zijn we voor dit artikel in het eigen risico bij een hondenverzekering gedoken. Met als resultaat dat je hieronder, in begrijpelijke taal, alles vindt over het eigen risico en de eigen bijdrage van een hondenverzekering.
[toc]

Eigen risico hondenverzekering per verzekeraar

VerzekeraarEigen risicoEigen bijdrage
Figo€0, €100, €250 (vrijwillig)20% tot 50%
Petsecur€0, €50, €100, €150 (vrijwillig)€8,80
Dierenverzekering.nl€0, €50, €100, €150 (vrijwillig)geen
Hema hondenverzekering15% bij de basisverzekering, 50% bij de tandverzekering€45 per declaratie
Inshared15%geen
Aegongeen25% met een minimum van €25
Ohrageen20%

Makkelijker kiezen? Vergelijk hondenverzekeringen

Eigen bijdrage of eigen risico hondenverzekering

Zoals je hierboven kunt zien is het per hondenverzekering nogal verschillend of je te maken krijg met een eigen risico, een eigen bijdrage of zelfs beide. Het is daarom ook niet zo eenvoudig te zeggen wat het verschil is.

Wel is er onderscheid tussen het vrijwillige eigen risico en de eigen bijdrage. Het vrijwillig eigen risico geeft je korting op de premie. Zoals dit ook werkt bij je zorgverzekering. De korting loopt op met het bedrag vrijwillig eigen risico.

Kies je voor een vrijwillig eigen risico en geldt er ook een eigen bijdrage? Dan betaal je dus beide bij het declareren van een rekening.

Voor verzekeringen waar er sprake is van een verplicht eigen risico is er geen onderscheid tussen eigen bijdrage en eigen risico. Hier is het vooral een kwestie van woordkeuze.

Hondenverzekering met vast bedrag eigen risico

Een aantal verzekeraars werken met een vast eigen risico. Dit betekent dat je per declaratie een vast bedrag moet betalen. Iets wat zowel voordelig als nadelig kan uitpakken.

Heb je een dure behandeling dan is een vast eigen risico in jouw voordeel. Je hoeft dan nooit meer te betalen dan dit bedrag. Maar het tegenovergestelde klopt ook, heb je een kleine rekening dan betaal je in verhouding een groter deel zelf.

Voorbeeld: Het eigen risico van je hondenverzekering is €25. Bij een rekening van €500 betaal je die €25, dat is voordelig. Maar heb je een rekening van €100, dan betaal je dezelfde €25 eigen risico. Ineens een stuk minder voordelig.

Verzekeraars met een vast eigen risico:

Hondenverzekering met percentage eigen risico

Andere dierenverzekeringen werken met een percentage eigen risico. Dit betekent dat je altijd een procentueel stukje van je rekening zelf moet betalen. Hoe hoger de rekening is, hoe hoger dan ook het bedrag wordt dat je zelf moet betalen.

Voorbeeld: Neem dezelfde rekeningen als in het vorige voorbeeld. Bij de rekening van €100 ben je bij 15% eigen risico maar €15 euro kwijt. Maar bij de rekening van €500 ben je direct €75 euro aan eigen risico kwijt.

Verzekeraars met een percentage eigen risico

Hondenverzekering zonder eigen risico

Op dit moment is de Dierenverzekering.nl hondenverzekering de enige verzekering waar je geen eigen risico of eigen bijdrage moet betalen. Bij alle andere verzekeraars betaal je of beide, of 1 van de twee.

Hondenverzekering met vrijwillig eigen risico

Kies je voor een vrijwillig eigen risico op je hondenverzekering? Dan betekent dit dat je korting krijgt op je premie. De korting die je krijgt verschilt per verzekering, maar kan oplopen tot 30% korting per maand!

Dit betekent wel dat je meer geld achter de hand moet hebben voor de behandeling van je huisdier. Het kiezen voor een eigen risico is dus alleen verstandig als je een gezonde hond hebt en voorlopig geen, of nauwelijks, zorgkosten verwacht te maken.

Bij deze hondenverzekeringen kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico:

Wel of geen eigen risico voor je hondenverzekering

De moeilijkste keuze tijdens het uitzoeken van een goede hondenverzekering is het maken van de keuze voor wel of geen eigen risico. Dit heeft flinke gevolgen op het moment dat je hond zorg nodig heeft.

Wel kiezen voor een eigen risico:

  • Korting op de premie
  • Keuze uit meer hondenverzekeringen
  • De mogelijkheid om te verzekeren voor tandzorg

Kiezen voor geen eigen risico:

  • Geen onverwachte kosten
  • De zorg wordt volledig vergoed

Besparen op de eigen bijdrage van je hondenverzekering

Bij de hondenverzekering die, naast het vrijwillig eigen risico, een eigen bijdrage in rekening brengen gebeurt dit vaak per declaratie. Het is een vorm van administratiekosten om de declaratie te verwerken.

Door het in rekening brengen van deze kosten per declaratie is het voor jou ook makkelijk om hier op te besparen. Zolang je genoeg geld hebt om je de rekeningen van de dierenarts voor te schieten kun je de rekeningen stapelen.

Aan het einde van het kalenderjaar dien je dan 1 declaratie in met alle rekeningen die je hebt ontvangen. Zo hoef je maar 1 keer de eigen bijdrage te betalen en krijg je dus een groter deel van je zorgkosten vergoed.

Korting op de goedkoopste hondenverzekering

Wil je de beste zorg voor je hond, maar je niet elke maand blauw betalen aan de verzekering? Dan is de goedkoopste hondenverzekering een goede keuze. Voor extra korting op je hondenverzekering kun je de goedkoopste verzekering combineren met een vrijwillig eigen risico.

Het is dan wel verstandig om een potje te hebben voor noodgevallen. Anders kan het eigen risico alsnog duur uitvallen.