Heb ik een dierenverzekering nodig?

Of je een huisdierenverzekering nodig hebt hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie, maar voor veel mensen is het verstandig. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens niet genoeg spaargeld heeft om onverwachte kosten op te vangen. Met een paar euro per maand aan premie lost een huisdierenverzekering dit probleem voor een groot deel op. Je krijgt voor de meeste behandelingen dan tot 80% van de rekening vergoed.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de voordelen en nadelen van een huisdierenverzekering + de belangrijkste dingen om op te letten bij het kiezen van de beste verzekering.
[toc]

Wat voor huisdier heb je?

Laten we beginnen met het soort huisdier, je kunt namelijk heel veel dieren in huis nemen. Maar er zijn er maar een paar waar je een verzekering voor af kunt sluiten. Voor andere huisdieren ben je dus sowieso zelf verantwoordelijk voor eventuele zorgkosten.

De huisdieren die je kunt verzekeren zijn:

Let op! Konijnen en papegaaien kun je alleen bij Petplan verzekeren. Andere verzekeraars bieden alleen verzekeringen voor honden en katten

De voordelen van kiezen voor een huisdierenverzekering

Het belangrijkste voordeel van een huisdierenverzekering is de bescherming tegen onverwachte kosten. Als je huisdier onverwacht ziek wordt, of een ongeluk krijgt. Dan kan behandeling bij de dierenarts flink in de papieren lopen. Denk hierbij al snel aan 500 tot 3000 euro voor een operatie. Dat is natuurlijk veel geld.

Heb je een dierenverzekering afgesloten dan worden de kosten tot wel 80% vergoed. Dat betekent dat je minder geldzorgen hebt en dat voor een kleine maandelijkse premie.

Andere voordelen van het afsluiten van een dierenverzekering zijn:

  • Je weet vooraf waar je aan toe bent. Eigen risico, maximale vergoeding, alles is al bekend voor je in de auto stapt om naar de dierenarts te gaan.
  • Vergoeding van preventieve zorg. Je wil natuurlijk niets liever dat je huisdier gezond is en blijft, daarom vergoeden sommige verzekeringen ook preventieve zorg.
  • Nooit meer kiezen tussen liefde en geld. Het is de grootste nachtmerrie van ieder baasje, dat er iets met je huisdier gebeurt en je geen zorg kan betalen. Met een dierenverzekering voorkom je vooraf deze keuze tussen liefde en geld. Zo hoef je nooit meer zorg te laten vanwege de rekening.
  • Jong verzekeren, voor latere zorg. Heb je een ras waarvan bekend is dat er op latere leeftijd problemen kunnen ontstaan? Als je voor de 1e verjaardag kiest voor een dierenverzekering, dan is de zorg op latere leeftijd verzekerd. Dat is nog eens slim plannen!
  • Ook vaste kosten na aanschaf worden gedekt. Als je een hond of kat in huis haalt dan komen er naast de aanschaf nog uitgaven aan een chip, het vaccineren of laten steriliseren van je huisdier. Met een verzekering worden ook deze kosten vergoed.

De nadelen van een huisdierenverzekering

Nu is niet alles rozengeur en maneschijn. Zoals alle verzekeringen heeft ook een huisdierenverzekering een aantal nadelen. Waarvan premie betalen voor een gezond huisdier de grootste is. Je betaalt dan elke maand geld, terwijl je hier in de praktijk niets voor terugkrijgt. Behalve het zorgeloos kunnen genieten van je huisdier dan. Andere nadelen van een huisdierenverzekering zijn:

  • Niet alles wordt vergoed. Je betaalt elke maand premie, maar er is nooit 100% vergoeding voor de rekening. Je moet dus nog steeds een stuk zelf betalen.
  • Je kunt ook sparen. Heb je de gelukkige situatie dat je elke maand genoeg geld kunt sparen voor noodgevallen? Dan is dit natuurlijk een mooi alternatief voor verzekeren. Als je huisdier geen zorg nodig heeft ben je ook geen geld kwijt.
  • Niet alle huisdieren zijn te verzekeren. Ook binnen de 4 categorieën die hierboven staan zijn er rassen die niet, of heel moeilijk, verzekerd kunnen worden. Daar heb je dus niets aan als baasje.