Kosten gebitsreiniging hond + verzekering

Net als jijzelf kan ook je hond last krijgen van gebitsproblemen. Vooral tandsteen is een vaak voorkomend probleem bij honden en zonder behandeling kan dit op latere leeftijd voor problemen en pijn zorgen. Daarom is het belangrijk om het gebit van jouw hond regelmatig te (laten) reinigen.

Wat kost gebitsreiniging voor een hond, kun je het verzekeren en kun je zelf iets doen voor een gezond gebit bij jouw hond? Je leest het hieronder!
[toc]

Wat kost gebitsreiniging bij een hond?

Gebitsreiniging bij een hond kost gemiddeld €100 tot €200. Hierbij gaat het dan om oppervlakkige reiniging, zonder verdoving. Uiteraard kan dit bedrag ook per dierenarts verschillen.

Heeft je hond meer gebitsproblemen zoals gaatjes, moeten er kiezen getrokken worden, of kan je hond alleen behandeld worden onder narcose? Dan kost het behandelen van het gebit van je hond een stuk meer. Daarom is het belangrijk om het gebit van je hond schoon en gezond te houden, zodat er op lange termijn geen kostbare behandelingen nodig zijn.

Het kan ook zijn dat je dierenarts foto’s wil maken van het gebit van je hond. Op deze foto’s kan hij beter beoordelen hoe de staat van het gebit is, net als bij jouw eigen tandarts, maar ook deze kosten komen bovenop het reinigen zelf.

Waarom is gebitsreiniging bij een hond belangrijk?

Zo’n 80% van de honden heeft last van gebitsproblemen. Deze problemen ontstaan vaak doordat er tandplak aanwezig is dat niet verwijderd wordt. Tandplak dat blijft zitten wordt later tandsteen en dat zorgt voor problemen en ontstekingen bij de tanden en kiezen van je hond.

Bij een ontsteking kan je hond last krijgen van pijn en daardoor moeilijker gaan eten. Ook kunnen er andere ziektes ontstaan vanwege bacteriën in het gebit van je hond. Dit kun je allemaal voorkomen met regelmatige gebitsreiniging.

Hoe vaak moet je het gebit van je hond reinigen?

Het is voor jouw hond het beste om dagelijks de tanden te poetsen en tandplak te verwijderen. Op deze manier heeft het zo min mogelijk tijd om tandsteen te worden of voor ontstekingen te zorgen. Maar niet iedere hond vind het even prettig, dus kijk wat jouw hond aankan en reinig zijn/haar gebit zo vaak mogelijk. (Bij voorkeur minstens 1x per week)

Heb je een pup? Leer je jonge hond dan aan dat tandenpoetsen erbij hoort, zo wordt het op latere leeftijd makkelijker om het gebit te verzorgen en houd je jouw hond langer gezond en gelukkig. Beloon je pup elke keer dat je zijn gebit schoonmaakt, hierdoor ontstaat er een positieve herinnering.

Kun je gebitsreiniging verzekeren?

Ja je kunt de gebitsreiniging van je hond verzekeren, al heb je hier vaak wel een aanvullende verzekering voor nodig bovenop je hondenverzekering. Let hier ook wel op de voorwaarden, vaak wordt een behandeling alleen vergoedt op medische indicatie. Het kan dus zijn dat preventieve gebitsreiniging niet vergoed wordt.

Verzekeraar Vergoeding
Figo
 • Inbegrepen vanaf de Plus hondenverzekering
 • Vergoeding tot maximaal 80%
Petsecur
 • Aanvullende verzekering, vergoeding tot €275
 • Extra eigen risico van €50
Dierenverzekering.nl
 • Aanvullende verzekering, af te sluiten bij hondenverzekering.
 • Maximale vergoeding is gelijk aan de basis hondenverzekering
Hema
 • Aanvullende verzekering
 • Maximale vergoeding 50% tot €500
OHRA
 • Aanvullende verzekering
 • Maximale vergoeding €250 per jaar

Zelf het gebit van je hond reinigen

Voor een groot deel kun je het gebit van je hond ook zelf reinigen. Hiermee voorkom je hoge kosten bij de dierenarts en de extra premie van een aanvullende hondenverzekering. Het begint natuurlijk bij het poetsen van de tanden van je hond, maar er zijn nog meer stappen die je kunt nemen voor een gezond gebit.

 1. Poets regelmatig de tanden van je hond, minder tandplak is minder latere problemen.
 2. Geef je hond snacks voor een gezond gebit, hiermee hoef je minder vaak te poetsen.
 3. Ga preventief naar de dierenarts bij tandsteen, zo voorkom je ontstekingen
 4. Heeft je hond ook een slechte adem? Kies dan voor tong reiniging en voorkom hiermee ook tandplak.
 5. Verander het dieet van je hond, het is bekend dat een dieet van brokken voor meer tandplak zorgt dan ander hondenvoer.