Tot welke leeftijd kan ik mijn hond verzekeren?

Het afsluiten van een hondenverzekering is een goede keuze wanneer je maatje als pup bij jou thuis komt. Maar wat nou als je dit niet gedaan hebt, kun je dan later nog je hond verzekeren? Ja dit kan, maar hondenverzekeringen hanteren wel een maximale leeftijd voor een nieuwe verzekering.

Hieronder vind je de maximale leeftijd per hondenverzekering en meer uitleg over het afsluiten van een hondenverzekering op latere leeftijd.
[toc]

Overzicht van maximale leeftijd per verzekering

Verzekering Maximale leeftijd
Petplan 8 jaar
Petsecur 7 jaar
Dierenverzekering.nl 5 jaar
Hema 5 jaar
Aegon 6 jaar
OHRA 7 jaar

Waarom is er een maximale leeftijd bij een hondenverzekering?

Voor een verzekeraar draait alles om het beheersen van risico’s. Hoe meer er geclaimd wordt, hoe meer geld dit kost en hoe hoger de premie wordt. Als er minder kosten gemaakt worden dan blijft er van de betaalde premie geld over.

Het beheersen van de zorgkosten bij oudere honden is de reden dat er een maximale leeftijd is bij het afsluiten van een nieuwe hondenverzekering. Als je voor een puppy de verzekering afsluit dan betaal je mogelijk meer dan wat je aan zorgkosten claimt. Hoe ouder je hond wordt, hoe groter de kans wordt dat je meer zorgkosten gaat hebben dan wat je aan premie betaalt.

Door het instellen van de maximale leeftijd voorkomt de verzekering dat je pas premie gaat betalen op het moment dat je ook flinke kosten krijgt. Dat klinkt misschien niet eerlijk, maar het betekent wel dat de premie voor iedereen lager is.

3 redenen om je hond al jong te verzekeren

Er zijn een hoop redenen om je hond al jong te verzekeren, zo ben je vanaf het begin gedekt tegen onverwachte kosten. Maar hieronder vind je de belangrijkste 3 redenen om je hond als puppy al te verzekeren:

  1. Een puppyverzekering is goedkoper. Hoe jonger je hond, hoe lager de premie. Dit levert jou dus een goedkope hondenverzekering op.
  2. Een jonge hond heeft nog geen gezondheidsproblemen. Als je de verzekering afsluit voor er problemen kunnen ontstaan dan wordt alles gedekt. Wacht je langer, dan loop je het risico op uitsluiting van bestaande gezondheidsklachten.
  3. Ook vaste kosten zijn gedekt, zoals het chippen, laten vaccineren of steriliseren van je hond.

Kun je een hondenverzekering op latere leeftijd afsluiten?

Ja het is mogelijk om op latere leeftijd nog een hondenverzekering af te sluiten, mits je hond niet ouder is dan de maximale leeftijd bij die verzekering. Het is alleen wel de vraag of het loont om dit te doen.

Het verzekeren van een oudere hond is niet alleen duurder, maar er zijn ook verzekeraars die om een gezondheidsverklaring vragen. Daar komt bij dat bestaande gezondheidsproblemen niet gedekt zijn, als je hond dus al iets heeft dan wordt alles wat hier een verband mee heeft uitgesloten van vergoeding. Ook geldt er een wachttijd van 30 dagen.

Je kunt je hond dus nog verzekeren op latere leeftijd, maar het is verstandiger en goedkoper om dit als puppy al te doen. Dan heb je nog de voordelen van een puppyverzekering.

Mijn hond is verzekerd en bereikt de maximale leeftijd, wat nu?

Als je jouw hond al jong verzekerd hebt en hij/zij wordt ouder dan de maximale leeftijd van de verzekering, dan is er niks aan de hand. De maximale leeftijd in de tabel op de pagina gaat alleen over het afsluiten van een nieuwe verzekering. Als je al een lopende verzekering hebt dan verandert er dus helemaal niets.