Wat mogen honden niet eten? 15x gevaarlijk voedsel

Wat mogen honden niet eten? 15x gevaarlijk voedsel

Je hond is je grootste vriend in huis, hij/zij lust waarschijnlijk een hoop en ook je hond verdient weleens iets lekkers toch? Het kan verleidelijk zijn om je hond mee te laten eten met wat jij op tafel zet, maar dit is niet altijd even goed.

Zo kan het principe van “ik een koekje, jij ook een koekje” zorgen voor overgewicht bij je trouwe viervoeter. Maar ook het soort voedsel dat wij mensen eten is vaak niet geschikt voor een hond. Als je dit toch voert dan is de kans groot dat je hond ziek wordt en je naar de dierenarts moet. Voor de rekening heb je dan de beste hondenverzekering, maar waarschijnlijk heb je liever een vitale en gezonde hond.

Daarom vind je hieronder 15x gevaarlijk voedsel wat honden absoluut niet mogen eten (maar wel lekker vinden).

[toc]

botten

1. Botten

Botten staan bovenaan de lijst omdat de meeste hondeneigenaren denken dat dit prima kan. Je geeft je hond toch ook botten uit de dierenwinkel, dus wat is nu eigenlijk het probleem?

Er is een groot verschil tussen botten uit de dierenwinkel en de botten die overblijven van jouw gegrilde kip. Botten uit de dierenwinkel zijn zo behandeld dat ze veilig zijn voor honden om te eten.

Terwijl de botten van jouw gegrilde kip, of andere botten die je zelf gekookt of gegaard hebt, vaak uiteenvallen in splinters. Die splinters komen vervolgens klem te zitten in de keel of darmen van je hond, met pijnlijke gevolgen.

Houdt het dus vooral bij de botten uit de dierenwinkel, die zijn wel veilig.

alcohol

2. Alcohol

Het lichaam van je hond is absoluut niet gemaakt om alcohol te verdragen. Dus mocht hij alcohol binnenkrijgen, schakel dan direct je dierenarts in. Alcohol beïnvloedt het zenuwstelsel van je hond waardoor hij last kan krijgen van diarree, overgeven, ademhalingsproblemen, coma en hier uiteindelijk aan dood kan gaan.

avocado

3. Avocado

Avocado heeft een slechte reputatie als het gaat om huisdieren. Veel dieren zoals parkieten, papegaaien en andere soorten vogels gaan er aan dood.

Voor honden is het probleem iets minder groot, maar het is voor een hond extreem moeilijk om avocado te verteren. En als je hond teveel avocado binnenkrijgt dan zorgt het hoge vetgehalte voor verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

koffie

4. Koffie

Een leven zonder koffie, ik moet er niet aan denken. Maar de caffeine die voor ons mensen het opstaan net even makkelijker maakt is voor je hond een groot probleem.

Als je hond koffie, koffiebonen of andere caffeinehoudende producten binnenkrijgt kan dit diarree, overgeven, een hartaanval, hyperactiviteit en eventueel zelfs de dood veroorzaken.

Het goede nieuws is dat je jouw koffie dus zeker niet hoeft te delen!

chocolade

5. Chocola

Chocolade heeft in de volksmond de reputatie om dodelijk te zijn voor honden. En hier is geen woord aan gelogen.

Chocolade bevat eenzelfde bestandsdeel als caffeine en dat maakt het extreem giftig voor honden. Hoe hoger het percentage cacao, hoe giftiger de chocolade is. Maar ook witte chocolade is gevaarlijk voor honden.

Houdt chocola en alles waar het in zit altijd buiten het bereik van je hond en schakel direct de dierenarts in als je het vermoeden hebt dat je hond chocola binnen heeft gekregen.

suiker

6. Snoep

Net als voor mensen is suiker een onnodige toevoeging in het dieet van je hond. Het is niet direct dodelijk dus heel soms een snoepje kan geen kwaad, maar teveel suiker zorgt voor hyperactiviteit en een verhoogde hartslag.

Als je hond teveel suiker binnenkrijgt kan dit diabetes en overgewicht veroorzaken. Het zijn soms net mensen.

druiven

7. Druiven (en rozijnen)

Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit wat er in druiven (en rozijnen) zit dat zo giftig is voor honden. Maar wat vaststaat is dat zelfs een klein beetje al voor grote problemen kan zorgen.

Zodra je een hond druiven of rozijnen voert is de kans groot dat hij last krijgt van nierfalen. Niet doen dus, ook niet een klein beetje en schakel direct de dierenarts in als je vermoedt dat je hond druiven gegeten heeft.

citrusvruchten

8. Citrusvruchten

Het voeren van een citroen aan een hond is misschien leuk voor de views op social media, maar voor de gezondheid van je hond is het een slecht idee. Het zuur dat in citrusvruchten zit zorgt bij honden voor zwellingen in de bek en/of keel en voor maagproblemen.

Voor echte serieuze problemen moet je jouw hond wel heel veel citrusfruit voeren, maar het is altijd beter om het helemaal niet te doen.

zuivel

9. Zuivel (melk, kaas, yoghurt)

Melk is goed voor elk, maar zeker niet voor honden. Hun spijsverteringssysteem is er niet op gemaakt om grote hoeveelheden lactose te verwerken door het ontbreken van het enzym lactase.

Zuivelproducten kunnen bij je hond zorgen voor diarree en overgeven. Dus hoe leuk een puppuccino van Starbucks ook is, het is beter om je hond geen zuivel te voeren.

noten

10. Noten

Voer je hond beter geen noten, behalve pinda’s want dat zijn geen noten. Honden krijgen er alvleesklierontsteking van en de grote hoeveelheid vet in noten zorgt voor overgeven en diarree.

Allemaal geen pretje voor je viervoetige vriend.

kokosnoot

11. Kokosnoot

Een kokosnoot is bij lange na niet zo gevaarlijk als koffie of chocola, maar het kan voor je hond wel onprettig zijn om te eten. In kleine hoeveelheden kan het weinig kwaad, maar je hond kan er wel diarree of darmkrampen van krijgen.

Houdt vooral je hond in de gaten als je hem kokosnoot geeft, zolang hij geen klachten krijgt is er niets aan de hand met soms een klein beetje.

uien

12. Uien en knoflook

Heb jij weleens last van je darmen als je teveel uien en knoflook gegeten hebt? Voor je hond werkt dit op dezelfde manier, het zorgt voor problemen in de darmen en kan uiteindelijk leiden tot schade aan de rode bloedcellen en uiteindelijk bloedarmoede.

Dit geldt niet alleen voor uien en knoflook, maar ook voor bieslook. Als je hond er teveel van binnenkrijgt kan hij er flink ziek van worden.

rauw vlees

13. Rauw vlees en rauwe eieren

Honden stammen af van de wolf en er zijn zelfs honden die gezonder leven met een dieet van rauw vlees. Dus wat is dan het probleem van rauw vlees en rauwe eieren?

Het grootste probleem is dat onze honden inmiddels zover ontwikkeld zijn sinds de eerste tamme wolf, dat hun spijsverteringssysteem niet zomaar rauw vlees en rauwe eieren kan verwerken. Ook de mogelijke aanwezigheid van E.coli en salmonella op rauwe producten kan een gevaar vormen.

Daar komt nog bij dat rauwe eieren een enzym bevatten dat de opname van biotine tegenhoudt. Hierdoor loopt je hond het risico op problemen met de vacht en huid.

gist

14. Gist

Gist en alles waar gist in gebruikt wordt is levensgevaarlijk voor een hond. Het zorgt voor gasvorming en een opgeblazen gevoel in de buik van je hond. Iets wat hem niet alleen veel pijn en ongemak kan bezorgen.

Maar het kan ook een maagkanteling veroorzaken, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag en darmen van je hond gedraaid raken. Als dit gebeurt is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk om het leven van je hond te redden.

zout

15. Zout

Net als met veel andere producten in deze lijst is een teveel aan zout ook niet goed voor de mens. Maar voor je hond is het nog moeilijker om grote hoeveelheden zout te verwerken en omdat er in het voedsel wat wij graag eten vaak veel zout zit, is het risico erg groot.

Symptomen dat je hond teveel zout binnen heeft gekregen zijn o.a. diarree, overgeven, koorts, en trillen. Als je hond iets zouts heeft gegeten en deze symptomen vertoont is het belangrijk om snel een dierenarts in te schakelen. Zonder behandeling kan zout leiden tot vergiftiging en zelfs dood van jouw hond.

Bij alles op deze lijst geldt dat een beetje vaak geen ramp is, maar een beetje is relatief en kan voor de ene hond meer gevolgen hebben dan voor de andere. Houdt daarom je hond op een aangepast dieet met persoonlijk hondenvoer. Zo houd je hem/haar gezond en vitaal, belangrijk voor een lang gelukkig leven. Mocht er onverwachts toch iets gebeuren dan voorkomt een hondenverzekering nare verrassingen bij de dierenarts.

Het afsluiten van een dierenverzekering voor jouw hond zorgt ervoor dat je altijd kunt kiezen voor de beste zorg voor jouw hond en nooit de afweging hoeft te maken tussen gezondheid en de rekening.